"Alles wat in een database zit, kan gedrukt worden!"

Digitaal drukwerk

Digitaal drukken heeft de laatste jaren zijn eigen plaats verworven in de markt. Het is drukwerk wat geproduceerd wordt zonder tussenkomst van beelddragers. Het digitale aangeleverde bestand wordt rechtstreeks naar de pers gestuurd en afgedrukt. Hierdoor kunnen drukwerk producties sneller geleverd worden.

Digitaal drukken vervangt het conventioneel offsetdrukwerk niet, maar is eerder complementair. Het grootste voordeel van digitaal drukken is dat de opstartkosten voor een drukwerk heel laag zijn. Dat zorgt er voor dat digitaal drukken al interessant is vanaf één exemplaar. Meestal wordt dit dus toegepast voor kleine oplagen. Voor grotere oplagen is de kost per print van digitaal drukwerk vaak hoger dan die van offset.

Ook dan kan digitaal drukken soms nog een verantwoorde keuze zijn bijvoorbeeld door een nieuwe toegevoegde waarde te geven aan het product, zoals personalisatie. Variabele data printing (VDP) laat toe om zeer gericht reclame te produceren, met een duidelijk hogere respons en dus een lagere kostprijs per reactie.

Voordelen: Snellere levertijden, mogelijkheid tot personaliseren, kleinere oplages mogelijk.