boeken drukken genaaid of gelijmd?

Ken je dat probleem? Het is mooi weer en je hebt net lekker een rustmomentje genomen om eindelijk eens in je nieuwe boek te duiken. Om lekker terug te genieten van je vakantiefoto’s of eindelijk dat spannende verhaal eens te gaan lezen. Genesteld in je luie stoel of liggend op je badlaken, lekker genietend van de zon, klap je je boek open en ……......... ineens komt er een pagina los. Misschien zelfs wel een heel pak pagina’s. Oplossen gaat niet en al balend lees je je boek verder uit.

Hoe komt het dat pagina's loskomen in een gedrukt boek?
Vooropgesteld dat je je boek op een juiste manier behandelt. En niet eens lekker de rug breekt zodat het boek beter open blijft liggen. Of ……. wat ik ook vaak mensen zie doen, de pagina’s gewoon over de achterzijde heen leggen. Heeft dit te maken met de afwerking van het boek. Vaak zullen pagina’s eerder loskomen uit gedrukte boeken met een slap omslag (pockets, paperbacks) en in veel mindere mate in boeken met een hard omslag.

Genaaid of gelijmd?
In het verleden werden grote vellen papier gedrukt, vervolgens gevouwen en op elkaar gelegd om het daarna met naald en garen aan elkaar te verbinden. Men spreekt dan van een genaaide uitvoering. Boeken (met name online) worden tegenwoordig steeds vaker digitaal gedrukt. De opkomst van digitaal druk bied de mogelijkheid om boekblokken ineens vergaard uit de machine te laten komen. Daarmee bespaar je het vouwen en vergaren. Omdat er alleen genaaid kan worden als er een vouw (rug) aanwezig is moest men voor de afwerking van de digitaal gedrukte boekblokken dus iets anders verzinnen. Digitaal gedrukt/vergaarde boekblokken worden daarom gelijmd (ook wel garenloos genoemd) verwerkt. De rug van het boek wordt dan opgeruwd. De lijm kan dan goed op en tussen het papier komen en hecht dan beter. Hiervoor wordt meestal gekozen uit twee lijmsoorten.

PUR (Polyurethaan) lijm of Hotmelt-lijm.
Beide zijn zogenoemde thermoplasten, een technisch woord voor warme lijmen. Ze worden gesmolten opgebracht en stollen vervolgens weer. Het verschil tussen beide lijmen zit in het stollen. Waar Hotmelt bij verwarming weer smelt, blijft PUR door zijn lange molecuulstructuur een vaste stof. Hierdoor heeft PUR een grotere hechting op moeilijk te verlijmen oppervlakten (denk hierbij aan gladde papiersoorten zoals Hv silk mc). Daarnaast is PUR dunner vloeibaar dan Hotmelt. In combinatie met de juiste freestechniek kan PUR-lijm beter tussen de vezels van het papier komen. Vanwege het dunner belijmen creëert het tevens een meer flexibele boekrug. PUR moet wel langer drogen en bereikt zijn maximale sterkte na circa 24 uur.

Kortom, de reden dat de pagina’s los uit je boek vallen heeft waarschijnlijk te maken met het gebruik van een Hotmelt lijm die opnieuw aan het smelten is. Mocht je op zoek zijn naar de juiste afwerking na het drukken van je boek in relatie tot het gebruik? Of wil je een boek uitgeven wat niet meer uit elkaar valt? Neem dan gerust eens contact met me op. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 0492-551 551 of via info@laumemedia.nl

Voor de aankomende vakantie wens ik jullie alvast veel leesplezier.

Guillaume van Stiphout